12 november 2010

Sådan smører jeg mine kager op:)

1. Her er kagen lige kommet ud af bageringen. Du kan sagtens lave en kage uden bagering, men jeg synes selv at det giver et mere lige resultat. Jeg har sat kagen på mit kagefad som kan dreje rundt, det gør det mget nemmere at smøre kagen op.
 Så har jeg lavet en lille billedeserie af hvordan jeg smører mine kager op, en lille how to:).
Inden jeg går igang, har kagen stået i en bagering, så fyldet har kunne sætte sig lidt. Kagen skal helst være stabil, når man går igang med at smøre op, så den ikke står og vakler fra side til side hver gang man smører med paletten. Ellers kan den blive skæv. Jeg bruger en smørcreme der består af lige dele flormelis og usaltet smør samt lidt vanille essens. Jeg har ellers altid syntes at det var ulækkert med alt den smør, men essensen tager altså den "grimme" smørsmag;). Grunden til at jeg bruger denne smørcreme, er at den bliver meget hård når den kommer på køl. Det gør det meget nemmere at få et rigtig fint resultat, synes jeg selv. Men man kan bruge mange andre smørcremer, eller også frosting eller ganache. Prøv dig frem:).
2. Så er jeg gået igang med smørcremen. Jeg ligger en ordentlig bunke ovenpå kagen, og tager derfra når jeg smører siden ind. Der bliver ikke sparet på smørcremen her, det overskydende bliver skrabet af senere.

3. Så er kagen fuldstændig dækket af smørcreme. Både siden og toppen, og igen, der er ikke sparet på det;)

4. Her har jeg lige fået skraberen med, det er den jeg bruger til at rette smørcremen til, så kagen bliver helt lige og fin.

5. Jeg sætter skraberen op langs siden af kagen, og drejer fadet rundt. Her er det altså bare nemmere hvis fadet kan dreje selv, så du ikke skal bruge kræfter på at dreje det. Undervejs skraber jeg det overskydende smørcreme af på skålen, så skraberen hele tiden er ren. Hvis der sidder noget kan det godt lave aftryk i kagen, og så kan du starte forfra. Der skal sikkert også smøres lidt ekstra smørcreme på hist og pist, og så kører du bare skraberen over igen.:) Indtil resultatet er som du vil ha det:)

6. Til sidst tager jeg toppen og retter til med skraberen. Kanten laver jeg ved at skrabe smørcremen forsigtigt ind ad mod midten, med en lille palet, så den bliver helt fin og skarp. Det kræver som regel en tur i køleskabet 20 min tid, før jeg kan få kanten helt skarp.

Så ryger kagen på køl, og her lader jeg den stå i nogle timer før jeg betrækker den med fondant. Så bliver den rigtig godt hård, og er super nem at ha med at gøre. Jeg ser lige om der kan blive tid til at tage billeder når jeg betrækker kagen:)

Jeg håber min lille how to her kan bruges, hvis du står og er helt ny kagebager og ikke aner hvad det vil sige at smøre en kage op:) Go fornøjelse:)

30 kommentarer:

 1. Hej Annette
  Tusind tak for kigget, alle dine fif og at du deler dine opskrifter.
  Jeg skal til at igang med at øve mig, jeg har planer om at lave min egen bryllupskage til okt.
  Fantastisk at deres findes nogle som dig med denne blog, super du vil dele og inspirere.
  Kh Anne

  SvarSlet
 2. Hej Anne:)
  Tusind tak for de søde ord:). Jeg stod selv for snart 3 år siden og ville igang med den her skønne hobby. Me jeg manglede sådan en blog her, til at vise mig hvordan. Så derfor tænkte jeg at jeg ville dele ud af mine erfaringer, til andre som også vil igang:).
  Det lyder rigtig spændende med bryllupskage, og godt tidspunkt at gå igang med at øve på, så skal du nok nå at lære en masse;)

  SvarSlet
 3. HejAnnette (:
  Jeg kan virkelig godt lide din side, du er den første der bare deler med læserne om hvordan du gør, det kan jeg virkelig godt lide.
  Nu har jeg ledt efter hvordan man lavede lagkagebundene, og jeg fandt den først her!
  Du forklare det hele.. hvor imod andre bare poster billeder af selve kagerne.
  Ros herfra .. virkelig, og nogle flotte kager du dog har lavet.

  Forresten. .. hvordan laver du cremen som du smører på der ^ :)

  Hilsen Mia

  SvarSlet
 4. Hej Mia
  Tusind tak for alle de søde ord:). Da jeg selv gik igang med det her kage bageri manglede jeg sådan en side her, det er derfor at jeg har lavet den. Så jeg er da glad for at den kan bruges:) Smørcremen her er bare lige dele smør og flormelis, pisket sammen på røremaskine. En elpisker kan også sagtens bruges, der skal bare piskes længe, så cremen bliver godt blød. Derudover kan du tilsætte lige den smag du har lyst til:).

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Annette! Super fed hjemmeside! - Jeg vil hører hvor meget smør og flormelis man skal anvende til en lagkage til ca. 14 per.

   Mvh

   Julie

   Slet
  2. Hej Julie:)
   Der skulle jeg mene at en portion af 250 g smør og 500 g flormelis er nok:). Men det kommer lidt an på hvor stor du laver kagen. Går du efter et kageskema her fra nettet er det rigeligt:)

   Slet
 5. Hej Annette...
  Først og fremmest vil jeg lige benytte lejligheden til virkelig at rose dine smukke smukke kager... De er virkelig godt lavet...

  dernæst... Hvor kan man anskaffe sig sådan et kagefad som kan dreje rundt...?

  Med Venlig Hilsen
  Kristina

  SvarSlet
 6. Hej Kristina
  Jeg har købt rigtig meget af mit kagegrej herwww.deleukstetaartenshop.nl. De er super billige og så er fragten ikke så galt, hvis man bestiller lidt forskelligt:)
  Annette

  SvarSlet
 7. Hej Annette.
  Har netop fundet din side. Og det er jeg sørme glad for! Og skulle da straks se, hvad det ville sige at smøre en kage op.
  Så ville jeg lige spørge: er der nogen speciel grund til, at du vælger smørcreme frem for frosting?
  Rigtig smukke kager. Håber på at kunne blive halvt så god!
  VH. Julie

  SvarSlet
 8. Hej Julie
  Hvis man kigger nærmere på opskrifterne så er smørcreme og frosting mere eller mindre det samme. Jeg bruger det samme ovenpå mine cupcakes som jeg smører mine kager op med:)
  Annette

  SvarSlet
 9. Du er for vild! Det ser mega godt ud!!

  SvarSlet
 10. Christina Kruse22 juni, 2012 22:24

  Tusind tak for en fantastisk forklaring og billeder af opsmøring! Du er en (kage)-engel! Det har jeg savnet meget at se - nu bliver mine kager forhåbentlig endnu finere - med skarp kant :-) Og en dreje-plade er vist et must..
  Tak for alt den viden du dele med os! Og gode hjemmesider. TAK

  SvarSlet
 11. Hejsa!
  Super fin guide :o)
  Jeg har et spørgsmål, som jeg håber, du kan hjælpe mig med...
  Jeg skal overtrække en firkantet lagkage med hvid fondant - skal lagkagen smøres op inden jeg overtrækker den??
  Jeg har ikke arbejdet med at overtrække en lagkage før..
  På forhånd tak ;o)
  Mvh. C

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej C
   Tak for de søde ord:). Du skal faktisk bare gøre som ovenover i guiden og så bagefter overtrække kagen. Opsmøringen gør kagen skarp og lige og din fondant vil lægge sig rigtig flot på kagen.:)

   Slet
 12. Hejsa.... total nybegynder spørgsmål... men kan man "nøjes" med smørcremen og undlade fondanten... skal lave en dåbskage, hvor de ikke ønsker fondant... håber du har tid til at svare... Knus og god jul

  SvarSlet
 13. Ved ikke om mit spørgsmål forsvandt... men kort igen...

  Kan man nøjes med smørcreme og undlage fondant på en 2 etagers kage?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgit
   Ja det kan du sagtens. Faktisk så gør de meget sådan i Amerika. Altså laver kager der kun er dækket af smør creme. Hvis du vil have et helt glat lag, skal du måske nok vente med at smøre den op til efter kagerne er stablet. Ellers tænker jeg at smørcremen "braser" sammen, der hvor kagerne mødes. Men jeg har godt nok aldrig selv prøvet det. Håber det var svar nok:)

   Slet
 14. Hej - fantastisk blog :o)
  har fulgt dit link til butikken i Holland men hvor jeg finder kage stativet der kan dreje rundt? syntes jeg har kikket alt igennem (men er ikke god til Hollansk)
  Mvh Christina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Christina
   Jeg ved at du kan få et fad i IKEA der kan dreje rundt:)

   Slet
 15. Hvor er den bare super fin:-)

  Jeg har selv kig på sådan et fad der kan drejes - men hvordan flytter man kagen over på et alm. lagkagefad efterfølgenden? Hvis jeg skal lave mere end èn kage skal jeg jo bruge det drejelig fad igen:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kamilla
   Du skal ikke bruge drejefader her som fad til din kage, der kan du for eks bruge sådan et http://dinkage.dk/fade-47/cake-drum-rund-25-cm-p252
   Så er kagen lige til at sætte på køl igen når den er smurt op. Jeg bruger det også når jeg pynter kagerne. Det her har jeg lige købt og det er fantastisk :) http://dinkage.dk/gaveideer-81/pme-tilting-turningtable-p824

   Slet
 16. hej Annette. Jeg skal lave en studenter lagkage til min søs. jeg vil bruge din Toblerone creme også en hindbær mousse. jeg vil gerne lave huen i marcipan. tror jeg bruger den der er rullet ud, da den er hvid. er ikke sø meget til det fondant halløj. kan jeg ik bare bruge en almenlig smørcrem til opsmøring??

  SvarSlet
 17. Hej Lotte
  Det lyder som et spændende kage projekt:) og jo du kan sagtens bruge almindelig smørcreme til at smøre op med:)

  SvarSlet
 18. Hej.
  Kommer du også smørcreme melle bindende. Altså i kanten?
  Jeg har det med at trække mousserne ud, når jeg smører kagen op som dig.
  What to do?

  Tak for en god side.

  Vh Janni

  SvarSlet
 19. Hej Janni
  Ja jeg laver en Dam rundt i kanten på hver bund inden jeg fylder. Kig evt. under min how to: sådan fylder jeg mine kager:)

  SvarSlet
 20. hejsa, først mega flot arbejde!!!! Jeg er i gang med barnedåbs kagen , og skal nu ha lavet smørcremen, kan jeg bruge oma bage margarine eller er det kun rigtig smør som kan bruges???

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Line:). Det er dejligt at mit arbejde kan bruges til noget. Om man kan bruge bage margarine ved jeg desværre ikke. Men jeg ville personligt ikke bruge det. Udelukkende fordi det for mig er til at bage med eller til at stege noget i.:)

   Slet
 21. Du har gjort mit kageliv så meget nemmere :) har aldrig brugt alt for megen tid på opsmøring men i forgårs gjorte jeg som dig og så var det jo en leg :) Tak for en kanon blog

  SvarSlet
 22. Har du en opskrift på smørcreme, du bruger? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa:)
   Ja jeg bruger 500 g flormelis, 250 g smør, lidt vanilje essens samt lidt mælk til at justere konsistensen:). Se evt oppe i fanerne under frosting opskrifter. Det er den klassiske jeg plejer at bruge:)

   Slet

Spørg endelig løs hvis du har spørgsmål til indlægget herover eller andre kage ting:). Vær opmærksom på at din kommentar først bliver synlig når jeg har godkendt den. Dette er for at være sikker på at jeg får svaret alle.